Skip to main content
OG
06.09.2022.
Najčešća pitanja i odgovori

Ovo su najčešća pitanja poljoprivrednih proizvođača koji su zainteresovani za nabavku poljoprivredne mehanizacije, opreme i alata proizvedenih u Mađarskoj, a za koje je Fondacija za održivi razvoj "Progressus" raspisala Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava u visini do 70 odsto od nabavne cijene.

1. Ko može da se prijavi na Prvi program podrške Vlade Mađarske poljoprivrednicima u Republici Srpskoj i Brčko distriktu? 

Na Prvi program podrške Vlade Mađarske mogu da se prijave svi poljoprivredni proizvođači sa područja Republike Srpske i Brčko distrikta koji su registrovani u RPG-u i sva pravna lica koja imaju poljoprivrednu djelatnost.

2. Gdje i kako se prijavljuje za bespovratna sredstva na Javni poziv koji je raspisala Fondacija za održivi razvoj "Progressus"?

Na Javni poziv se prijavljuje na internet stranici www.forsrpska.org, u polju "APLICIRAJTE" (Na stranici www.forsrpska.org će biti objavljeno detaljno video uputstvo, korak, po korak, kako se ispunjava APLIKACIJA.

3. Gdje nabaviti i koje su cijene proizvoda?

Fondacija za održivi razvoj "Progressus" ne prodaje niti određuje cijene proizvoda. Fondacija ne smije da učestvuje u prodaji i distribuciji. Cijene određuju distributeri.

Iznosi koji su uključeni u cjenovne ponude moraju se obezbijediti samo do kraja obavezujuće ponude. U svakom slučaju, zainteresovani za bespovratna sredstva treba da razjasne sa dobavljačima koliku su izračunali cijenu sa budućim neizvjesnostima prilikom planiranja cijena koje nude i koliki porast očekuju za 2023. godinu.

4. Ko odlučuje i ocjenjuje pristigle Aplikacije-Prijave za Javni poziv?

Fondacija provodi formalno-pravnu provjeru podnesenih aplikacija. Aplikacije se dalje prosljeđuju komisiji nezavisnih stručnjaka koja ocjenjuje predate aplikacije. Potom se ocjene stručnjaka proslijeđuju u Budimpeštu na konačnu ocjenu i odluku.

5. Ko i kako određuje postotak bespovratnih sredstava?

Postotak traženih bespovratnih sredstava određuje Podnosilac prijave, odnosno poljoprivrednik koji sam, prilikom ispunjavanja Prijave na Javni poziv, upisuje traženi postotak bespovratnih sredstava. Maksimalno je 70 odsto od prihvatljive cijene.

  

* Ukoliko imate bilo kakve nedoumice ili pitanja možete nas nazvati na telefon 051 264 820 ili nam pisati na mail info@forsrpska.org.
Takođe sve detaljne informacije o samom programu imate u dokumentu Javni poziv.

Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za nabavku poljoprivredne mehanizacije, opreme i alata.pdf